Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

oktober, 2019

03okt14:0017:00Bondgenotencafé Laaggeletterdheid in Drenthe - Hoogeveen14:00 - 17:00 De Tamboer

Evenement details

In Drenthe ervaart 15 tot 33% van de deelnemers aan trajecten basisvaardigheden (taal, rekenen, computeren)  een verbetering van de arbeidsmarktpositie. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit de impactmeting die als onderdeel van het onderzoek naar laaggeletterdheid in Drenthe heeft plaatsgevonden. Nieuwsgierig naar een toelichting op alle resultaten uit de impactmeting? En benieuwd hoe wij met elkaar deze resultaten naar regionaal beleid en acties kunnen vertalen? Kom dan naar één van de drie regionale Bondgenotencafé’s waarin prof. Dr. Maurice de Greef en zijn onderzoeksteam samen met de bezoekers deze vertaalslag maakt.

Aanmelden Bondgenotencafé

1 oktober: Assen (Drenthe College) 14.00 – 17.00
3 oktober: Hoogeveen (de Tamboer) 14.00 – 17.00
9 oktober: Emmen (Restaurant Stones) 14.00 – 17.00

Aanmelden kan tot en met 23 september. Vol = vol! Specifieke informatie over het programma en de locatie volgen na de sluitingsdatum.

Laaggeletterdheid in Drenthe

In Drenthe is circa 11% van de volwassenen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en het werken met de computer. Er is steeds meer aandacht voor de rol die basisvaardigheden spelen in de zelfredzaamheid van burgers. Daarbij ligt een focus op taal (en andere basisvaardigheden) als middel om te kunnen participeren op het werk en in de samenleving. Deze aandacht is er ook in Drenthe, waarbij onder andere het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe zich hard maakt om minimaal 10% van deze doelgroep te bereiken en te ondersteunen. In alle Drentse gemeenten zijn taalhuizen of taalpunten waar afspraken over de aanpak gemaakt worden.

Het onderzoek

Na een motie vanuit Provinciale Staten waarin is gevraagd om het versterken van de aanpak van laaggeletterdheid in Drenthe, heeft Gedeputeerde Staten middelen beschikbaar gesteld voor onderzoek, het opzetten van een monitor en het bundelen van kennis. De Universiteit van Maastricht is in 2018 gestart met het tweejarig onderzoek. Samen met partners in het veld wordt in kaart gebracht wat er voor de aanpak van laaggeletterdheid wordt georganiseerd en wat succes genereert om het vervolgens te kunnen ‘opschalen’ en ‘optimaliseren’. Het onderzoek levert concreet handvatten op om de aanpak te versterken. Er is een verbinding met andere onderzoeken in Drenthe zoals de “Klantreis”.

Bondgenootschap ‘Naar een geletterd Drenthe’

In Drenthe zijn rond de 80 bondgenoten die samen laaggeletterdheid in Drenthe voorkomen en verminderen door verbindingen te leggen. Zij werken samen in verschillende sectoren ten dienste van laaggeletterden. Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe is met de relevante partijen een netwerksamenwerking gestart. De bondgenoten hebben het ideaal de laagtaligheid in Drenthe sterk terug te dringen. Zij doen dat met focus en realistische ambities. CMO STAMM/Trendbureau Drenthe is één van de bondgenoten.

Meer informatie

www.naareengeletterddrenthe.nl

Esther Rodenburg, e.rodenburg@cmostamm.nl, 06 460 821 11

Delen mag!

Stuur deze uitnodiging gerust door.

Tijd

(Donderdag) 14:00 - 17:00

Locatie

De Tamboer

Hoofdstraat 17, 7902 EA Hoogeveen

Organisator

Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X