Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

mei, 2023

16mei12:4516:45Mini-symposium Gezond Gewicht 'We gaan het samen doen!'12:45 - 16:45 De Wenning, Veldbrake 5 in Pesse

Evenement details

Op dinsdag 16 mei 2023 wordt vanuit het focusthema gezond gewicht een mini-symposium georganiseerd. Tijdens het symposium willen we zorg, sociaal domein en sport meer verbinden. Want we gaan samen voor een Gezond Gewicht voor Drentse inwoners! Meld je aan!

Evenement details

Data 16 mei 2023
Duur 12.45 – 16.45 uur
Locatie De Wenning, Veldbrake 5 in Pesse
Deelnemers Zorg- en welzijnsprofessionals en beleidsmedewerkers die werken aan een Gezond Gewicht voor inwoners van Drenthe
Kosten n.v.t.

Plenair neemt Professor Gerjan Navis van het UMCG ons mee in haar verhaal over Preventie en leefstijl: het wondermiddel voor een houdbare zorg. Maar dat proberen we toch al jaren? Doen we te weinig, of doen we iets niet goed? Gelukkig is er goed nieuws: voorbeelden uit de regio, uit wetenschap en praktijk laten zien: in de stem van de doelgroep ligt de sleutel naar de oplossing. Nu nog leren luisteren.

Daarna gaan we in verschillende workshops de verdieping in; hoe aan de slag met de netwerkaanpak (Kind en Volwassenen), kansrijke start in relatie tot overgewicht, de beweegclub en het betrekken van de doelgroep met een ervaringsdeskundige.

Tussendoor is er een gezondheidsmarkt waar diverse initiatieven uit Drenthe zich presenteren.

Programma

12.45 – 13.00 Inloop met koffie en thee en gezondheidsmarkt
13.00 – 13.10 Plenaire opening door wethouder Joop Slomp en dagvoorzitters Sara van de Lustgraaf en Linda Winkels
13.10 – 14.00 Navis UMCG Preventie en Leefstijl
14.00 – 14.30 Pauze en gezondheidsmarkt in de ontmoetingsruimte
14.30 – 15.15 Workshopronde 1
15.30 – 16.15 Workshopronde 2
16.15 – 16.45 Netwerkborrel en gezondheidsmarkt

Workshops

1. Kansrijke start en de GLI (Roelie Moorlag – GGD Drenthe en Annet Schenkel – GLI Drenthe)

“Wat heeft een Kansrijke Start in het leven te maken met een gezonde leefstijl? Hoe kunnen we vanuit deze ketenaanpak ervoor zorgen, dat een interventie als de GLI voor zwangeren de doelgroep bereikt en hoe houden we zicht op de effecten?” Hierover gaan we graag met je in gesprek in een interactieve sessie!

2. De eerste stap naar keten/netwerkaanpak: Kind en volwassenen (Claudia Bolleurs – PON en Eveline Koks – JOGG) Primeur in Nederland

Hoe organiseer je de ondersteuning en zorg voor een kind en volwassene binnen een gezin met overgewicht? Wat betekent de brede blik op overgewicht in de praktijk? Hoe ziet de begeleiding van zowel kinderen en volwassenen eruit? Wat betekent dit als je deze ondersteuning in je gemeente wilt organiseren? En wat zijn de ervaringen vanuit het kind- en/of ouderperspectief? JOGG en PON nemen je mee in deze ontwikkelingen en zetten je aan het denken over bijbehorende vraagstukken.

3. Hoe jouw zelfbeeld jouw eigen plezier in de weg staat … (Een Leven Lang Bewegen)

Een groot deel van de deelnemers aan de GLI voelt zich niet thuis binnen sportverenigingen en zelfs wandelgroepen of andere initiatieven. Als we vragen, zeggen ze dat het niet veilig voelt, bang voor afwijzing. Sinds een kleine twee jaar heeft Assen hun Beweegclub. Een bonte verzameling van deelnemers die wekelijks bij elkaar komt en vol passie over deze club praat. We vertellen over de club, met deelnemers, met begeleiding en met jullie …

4. Betrekken van de doelgroep (Marije Ribbink – Zorgbelang en Linda Winkels – Ervaringsdeskundige)

Wanneer zet je de stap om met je overgewicht aan de slag te gaan? Wat kan de inzet van ervaringsdeskundigheid opleveren? Iedereen is een ervaringsdeskundige. Waarin ben jij ervaringsdeskundig? Ook in overgewicht? Wat had je altijd al willen vragen aan de ervaringsdeskundigen? Pak je kans en meld je aan!

5. Verschillende behandelopties bij nieuwe richtlijn obesitas (Rob Gonera – Internist-endocrinoloog WZA)

De nieuwe richtlijn Obesitas voor volwassenen wordt deze zomer gepresenteerd. Wij gaan daar alvast met elkaar over in gesprek. Hoe zorgen we voor passende zorg voor mensen met overgewicht en obesitas? Het behandelaanbod wil je zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen, behoeften van de patiënt en zijn gezondheidsrisico’s. Aan de hand van casuïstiek bespreken we de verschillende behandelopties.

Aanmelden

Ik ben er bij!

Meer informatie

Roeli Prikken r.prikken@gezondindrenthe.nl
Kikie Teunissen k.teunissen@cmostamm.nl

 

Logo Drenthe Samen Gezond in Beweging

Tijd

(Dinsdag) 12:45 - 16:45

Locatie

De Wenning, Veldbrake 5 in Pesse

Organisator

Netwerk Drenthe Samen Gezond in Beweging

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X