Deel dit bericht.
“Als alle organisaties en medewerkers die te maken heeft met kinderen elkaar weten te vinden, komt dat te goede aan het kind!”
Hoe word je een kindvriendelijke stad?
3 mei 2017
De gemeente Hoogeveen is met het gedachtengoed ‘Jong Hoogeveen’ druk bezig om elk kind zonder zorgen te laten opgroeien. Niet alleen in Nederland heeft dit onderwerp aandacht, ook in de Engelse stad Leeds staat het kind centraal. En dat was hard nodig ook, want uit cijfers bleek dat Leeds kampioen was in slecht zijn. Er moest wat veranderen!
Aanpak Leeds
Leeds is derde stad van het Verenigd Koninkrijk. Een stad met 750.000 inwoners waarvan 187.000 kinderen en jongeren. Andy Lloyd, werkzaam bij de gemeente Leeds en één van de trekkers van ‘Child Friendly Leeds’, vertelde over de basis: “We hebben met alle betrokken partijen en organisaties één plan, één samenwerkingsverband en één missie opgesteld. We hebben Leeds onder de loep genomen en hebben kinderen gevraagd wat ze wilden. We kregen vijf uitkomsten, veertien prioriteiten en drie obsessies op papier.”
Jong Hoogeveen
CMO STAMM is als projectleider vanaf de start betrokken bij het project Jong Hoogeveen. Door het voeren van vele gesprekken, versnellingssessies en bijeenkomsten met kinderen, ouders, vrijwilligers en professionals is er een werkagenda gekomen, bestaande uit vijf zogenoemde speelplaatsen:
- Financiën en armoede;
- Onderwijs en arbeid;
- Veiligheid;
- Ouders, onderwijs en zorg;
- Naschoolse activiteiten.
Eind maart is een delegatie van interne begeleiders van het voortgezet onderwijs uit Hoogeveen naar Manchester en Leeds geweest om scholen voor passend onderwijs te bekijken en de wijze waarop de samenwerking met gemeenten t.a.v. de jeugdzorg is geregeld. Men was onder de indruk van de aanpak in Leeds, een Child Friendly City. Met name de workshop ‘Restorative practice’ viel in goede aarde. Dit is een methodiek waarbij je op een positieve manier met jongeren in gesprek gaat en samen op zoek gaat naar intrinsieke motivatie.
Samenwerking
Op 14 maart 2017 bracht Andy Lloyd een bezoek aan Hoogeveen om iedereen mee te nemen in de aanpak van Leeds en de lessen die zij geleerd hebben. Andy geeft aan dat samenwerking tussen betrokkenen van groot belang is. Iedereen moet achter het plan staan en willen samenwerken. Andy: “Organisaties hebben de kennis en vaardigheden. Als je dat bij je organisatie houdt, doe je al heel goede dingen. Maar als je samenwerkt met andere organisaties, voor kinderen en jongeren, kun je hun leven drastisch veranderen. Je moet samenwerken met elke organisatie in Hoogeveen die te maken heeft met kinderen. Als die organisaties en medewerkers elkaar weten te vinden, komt dat te goede aan het kind!”
Belangrijke punten die Andy Jong Hoogeveen mee wil geven:
- Bij alles wat je doet moet het kind centraal staan;
- Begin door de simpele dingen aan te pakken. Niet te complex denken;
- Zorg dat kinderen veilig zijn;
- Het kind moet centraal staan in de plannen die worden gemaakt bij de gemeente of organisaties;
- Kinderen leven in gezinnen, gezinnen creëren een samenleving, de samenleving creëert steden. Kortom, het kind staat ook aan de basis;
- Geef het kind een stem, geef ze het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt.
Als deze punten het uitgangspunt zijn, komt een kindvriendelijke stad steeds dichterbij.
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Lieke Terpstra
- l.terpstra@cmostamm.nl
- 06 57 06 99 85
- Evelien Mulder
- e.mulder@cmostamm.nl
- 06 13 58 21 26