Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Vele aanwezigen ervoeren het als zeer stimulerend om andere organisaties te spreken.

Let’s Date: Vrijwilligers Centraal in Midden-Groningen en Groningen

11 juli 2023

Een jaar geleden kregen vier organisaties die verengingen/initiatieven ondersteunen waar vooral vrijwilligers het werk verzetten een opdracht van de provincie Groningen: ondersteun gezamenlijk de organisaties met het vinden, binden, opleiden, waarderen van hun vrijwilligers.

Groninger Dorpen, Huis voor de Sport Groningen, KultuurLoket en CMO STAMM bevroegen hun achterbannen naar de behoeften die er waren, de uitkomsten hiervan deelden we eerder.

Op basis van de uitkomsten werden in de gemeente Midden-Groningen en Groningen bijeenkomsten georganiseerd waarin we organisaties inspireerden met succesverhalen en ze vervolgens lieten daten met elkaar om samen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Tijdens de avonden waren aanwezigen vooral op zoek naar nieuwe ideeën over het werven van vrijwilligers in het algemeen, jongeren specifiek en bestuursleden in het bijzonder. Andere initiatieven gaven suggesties:

  • Maak het werk toegankelijk voor internationals (vertaal je vrijwiligersvacature naar het Engels). Investeer in nieuwkomers (bijvoorbeeld via organisaties als BWRI).
  • Geef ook je jongste leden een klein taakje om te leren dat iedereen bij kan dragen.
  • Benader jongeren voor kleine, concrete éénmalige taken. Wellicht kun je ze daarna nog eens vragen. Vraag jongeren waar zij behoefte aan hebben en creëer daar ook ruimte voor binnen jouw organisaties.
  • Zorg er voor dat jongeren ruimte krijgen en zichzelf mogen zijn. Duw ze niet in ‘oude patronen’.
  • Benader nieuwe leden voor kleine projecten waarmee ze zich aan je organisatie kunnen verbinden.
  • Zorg voor een warm en goed ontvangst voor nieuwe vrijwilligers (bv door een buddysysteem).

Vele aanwezigen ervaarden het als zeer stimulerend om andere organisaties te spreken. Er ontstonden terplekke samenwerkingen en vervolgafspraken.

Ook inspiratie opdoen, nieuwe contacten aanboren en je eigen ervaringen delen? Vertegenwoordigers van Groningse vrijwilligersclubs (regio Westerkwartier en Noord) zijn op 28 september welkom in Boerakker (19.00 tot 22.00 uur, incl borrel).  Aanmelden kan via deze link.

En daarna?

👉🏽 In samenwerking met Link050 organiseren we het Besturenfestival op 27 september.

👉🏽 In aanloop naar de Dag van de Vrijwilliger (jaarlijks op 7 december) komt er een provinciale campagne om alle vrijwilligers in Groningen te bedanken dat zij Groningen een nóg mooiere provincie maken om in te wonen en werken.

👉🏽We maken een gezamenlijke workshop over nieuwe bestuursvormen. Deze workshop zal enkele keren worden gegeven, verdeeld over de provincie.

👉🏽 We delen na de zomer de resultaten met je van een onderzoek over waarom Groningers wel of geen vrijwilligerswerk willen/kunnen doen.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X