Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Het belangrijkst voor de kinderen en hun ouders is dat zij gehoord en gezien worden.

Opnieuw aandacht voor kinderarmoede

8 juli 2019

In maart 2019 sloot CMO STAMM zich aan bij de Alliantie Kinderarmoede Nederland, een samenwerkingsverband van ruim honderd organisaties. Tijdens de publieksacademie Kinderarmoede op 3 juni in de Stadschouwburg Groningen, georganiseerd door partners van de Alliantie, was er opnieuw aandacht voor de aanpak van kinderarmoede. De gezamenlijke ambitie van de Alliantie Kinderarmoede en de publieksacademie: in 2030 mag geen enkel kind meer de dupe zijn van armoede en mogen er geen nieuwe gezinnen in armoede vervallen.

Tijdens deze avond gaven verscheidene lezingen het belang van de inzet tegen Kinderarmoede aan. Onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam gingen verscheidene sprekers de dialoog aan met elkaar en kwam de Kinderraad van Groningen aan het woord. Zij gaven aan wat ze belangrijk vinden voor kinderen die in armoede leven. De kinderburgemeester Jouayria vertelde aan het publiek waar, volgens haar, kinderen die in armoede leven tegenaan lopen. En Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer gaf aan met wat voor schrijnende gevallen zij de afgelopen jaren in aanraking kwam. De gemeente Groningen organiseerde de publieksacademie samen met het Dagblad van het Noorden, HANNN, Alles is Gezondheid, Hanzehogeschool Groningen, het ZIF en Kans voor de Veenkoloniën met medewerking van ervaringsdeskundigen.

Waardevolle inzichten, maar ook kritiek

Het was een geslaagde bijeenkomst met waardevolle inzichten waar de mensen en organisaties die zich dagelijks inzetten voor kinderen in armoede direct mee aan de slag kunnen. Het belangrijkst voor de kinderen en hun ouders is dat zij gehoord en gezien worden.

Enkele inzichten:

  • Cijfers maken veel duidelijk, maar het kind/het mens achter de getallen is het meest van belang;
  • Zorg als school dat je kinderen perspectief meegeeft;
  • Zorg dat jongeren rolmodellen hebben;
  • Stap in het netwerk van deze jongeren (zelf hebben ze vaak een klein netwerk);
  • Bij het oplossen van kinderarmoede moet het systeem dienstbaar zijn (uitgangspunt moet zijn; wat heeft dit kind nodig).

Er waren ook punten van aandacht. De zaal leende zich nauwelijks voor het voeren van een dialoog. Dit ervaarden ook enkele ervaringsdeskundigen. Zij gaven aan dat het erg jammer vonden dat er onvoldoende ruimte was voor dialoog. Ook bij het verplicht afgeven van de jas of tas tegen betaling van 1 euro was niet voldoende rekening gehouden met de aanwezige ervaringsdeskundigen.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X