Deel dit bericht.
“Jongeren met schulden krijgen niet de optimale kansen om zich te ontwikkelen.”
Schuldenvrije toekomst voor jongeren
3 mei 2017
Hoe geef je jongeren een goede, schuldenvrije toekomst? Maandagavond 3 april 2017 organiseerde Jong Hoogeveen een inspirerende bijeenkomst om te onderzoeken wat jongeren, vrijwilligers en professionals gezamenlijk kunnen doen om jongeren dat perspectief te bieden.
Dagvoorzitter Yvonne van der Weerd trapte samen met Wethouder Gert Vos de bijeenkomst af en lichtte toe waarom deze avond georganiseerd is: “Jongeren en schulden gaan niet samen. Jongeren met schulden krijgen namelijk niet de optimale kansen om zich te ontwikkelen en daarom moeten we onze krachten bundelen en onderzoeken wat jongeren nodig hebben”.
Effect van schulden op het gedrag van jongeren
Nadja Jungmann, lector Schulden & Incasso van de Hogeschool Utrecht, hield een inspirerende lezing over wat (chronische) stress door armoede en schulden met je hersenen doet. Door stress blokkeren de verbindingen in de hersenen waardoor je dingen vergeet, minder doelgericht bent, minder doorzettingsvermogen hebt, minder goed impulsen kan weerstaan en je meer op korte termijn denkt. Het IQ van jongeren vermindert met 13 punten door stress. “Wees bewust van het effect van schulden op het gedrag van jongeren en pas daar je dienstverlening op aan”.
Versnellingssessies in de klas
Steven Sleurink, jongerenwerker SWWH, vertelde over de versnellingssessies die zijn gehouden bij het Alfa-college. Steven en de adviseur van CMO STAMM, zijn met 187 jongeren in gesprek gegaan over het omgaan met geld. Opvallend is dat 16% van de jongeren anoniem via de laptops aangaf dat ze schulden hebben, maar tijdens de sessies durfde hier niemand openlijk voor uit te komen. 57% van de jongeren zegt dat jongeren niet leren hoe ze met geld om moeten gaan. Marieke Voogt, docent Burgerschap bij het Alfa-College reageerde hierop dat zij al veel doen, maar dat er blijkbaar nog een verbeterslag te maken valt. Zij gaat in gesprek met Jong Hoogeveen en andere scholen om te kijken hoe ze dit kunnen aanpakken.
Jongeren aan het woord
In drie filmpjes vertelden drie jongeren over hun schulden en hoe ze hierin terecht zijn komen. Zij gaven aan dat ze nooit hebben geleerd wat de waarde van geld is. Daarnaast krijg je veel op je bordje als je achttien jaar wordt. Zij missen begeleiding op het gebied van omgaan met geld.
De toelichting van twee jongens had impact op het publiek. Er ontstond een levendige discussie tussen de jongeren en professionals van onder andere Woonconcept, SWWH, Humanitas, GKB, KPN en Aktiva. De conclusie hiervan was om door te praten over oplossingen en afspraken te maken. Eén van de jongeren gaf aan dat de brieven die jongeren krijgen niet in begrijpelijke taal zijn, waarop Jan Tingen van de GKB toezegde dat hij in zijn organisatie hiernaar gaat kijken en hierover met één van de jongeren een gesprek aan zal gaan.
Jongeren in de zaal gaven aan dat zij een overzicht missen van de dienstverlening die beschikbaar is voor de verschillende vraagstukken. Daarnaast praten zij liever niet direct met een professional over schulden, maar willen zij eerst een band opbouwen, bij voorkeur in hun eigen veilige omgeving. Bovendien is er behoefte aan een telefoonnummer waarmee jongeren op een laagdrempelige manier kunnen bellen of Whatsappen met iemand die over hun geldproblemen wil praten.
Tresor Dance Centre beeldde met een prachtige dans uit wat het effect van schulden op jongeren is.
Maak verbinding
Er wordt al veel gedaan op het gebied van jongeren en schuldhulpverlening. Wethouder Vos, gemeente Hoogeveen: “Deel met elkaar wat men al doet voor jongeren. Maak de verbinding, zodat we ons gezamenlijk inzetten voor schuldenvrije jongeren”.
Bij de vraag aan de zaal wiens mening was veranderd ten opzichte van jongeren en schulden, stak bijna de hele zaal zijn of haar hand op. Net zoals op de vraag wie over een half jaar mee wil doen aan het vervolg van deze avond. De combinatie van levendige verhalen van jongeren, wetenschappelijke kennis van Jungmann, de discussie tussen jongeren en professionals/vrijwilligers en de spectaculaire dansen zorgde voor een waardevolle avond. Er is er een mooie basis gelegd voor de toekomst op het gebied van jongeren en schulden.
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Rika Ringersma
- r.ringersma@cmostamm.nl
- 06 12 68 78 02