Deel dit bericht.
“Je bent een vreemde eend in de bijt en je moet hard knokken voor dezelfde erkenning”
Vrouwen in de techniek, we zijn er nog lang niet!
19 september 2019
Helaas is er nog steeds een scheve genderbalans als het gaat het om leidinggevende posities in de wetenschap en techniek. Het Europese project Femina zet zich in voor de verbetering van de positie van vrouwen in hoogopgeleid, technisch werk. CMO STAMM is betrokken bij Femina. Tijdens bijeenkomsten overleggen we met vrouwen die gekozen hebben voor een leidinggevende carrière in de technische sector. We vroegen enkele partners binnen Femina waar ze tegenaan lopen en hoe we de sector aantrekkelijker maken voor vrouwen.
“It’s a Man’s Man’s Man’s World”
Volgens Myrthe de Vries, bestuurslid bij de Vries Schilders, is beeldvorming het grootste probleem. “Je bent een vreemde eend in de bijt en je moet hard knokken voor dezelfde erkenning. Puur en alleen gebaseerd op kennis en ervaring zou er geen verschil moeten zijn, maar toch is dat er.”
Het beeld dat mannen in de techniek werken en vrouwen in de zorg bestaat helaas nog steeds. Het wordt de laatste jaren al veel meer geaccepteerd dat vrouwen een opleiding volgen in de techniek, maar toch richten veel technische opleidingen zich nog steeds vooral op mannen. Een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen in de techniek wordt ook aangedragen als reden om als vrouw geen technische opleiding te volgen.
Myrthe vervolgt: “Ik was laatst aanwezig bij een conferentie over duurzame energie en transport. Ik ben vaak de enige vrouwelijke en jonge deelnemer. In plaats van met mij in gesprek te gaan, wordt mij gevraagd waar de koffie staat. Men ziet mij dus niet als volwaardig deelnemer, maar als lid van bijvoorbeeld de organisatie”.
Maatschappelijk relevant en energie neutraal
Als de klassen binnen technische opleidingen nog steeds voor 90% uit mannen bestaan, hoe aantrekkelijk is het dan voor vrouwen om hier tussen te gaan zitten? Volgens Myrthe ligt het probleem bij het drastische tekort aan vrouwelijke rolmodellen op de opleidingen: “Zorg ervoor dat technische opleidingen ook aantrekkelijk worden voor jonge vrouwen. Zorg hierbij ook voor voldoende vrouwelijke docenten en voldoende vrouwelijke rolmodellen, zodat meisjes zich ook kunnen identificeren met vrouwen in technische beroepen.”
Riana Christina, projectmanager Groningen Werkt, valt haar bij en voegt eraan toe dat posities voor vrouwen in de techniek aantrekkelijker en herkenbaarder moeten worden gepromoot. “Omschrijf de positie van techniek in termen die vrouwen waarderen en herkennen: maatschappelijk relevant, zorg voor de toekomst, maak de wereld beter, schoner, energieneutraal.”
Sta je mannetje!
Maar naast de broodnodige vernieuwing is het volgens Myrthe het belangrijkst dat je je ‘mannetje’ weet te staan. “Wees niet bang om je mening te geven, ondanks dat je soms als vrouw harder moet praten om gehoord te worden. Je moet er vertrouwen in hebben dat je niet onderdoet voor een man met dezelfde ervaring en kennis die jij bezit”.
Klaar voor verandering?
Wilt je op de hoogte blijven van het Europese Interreg project? Volg dan de facebookpagina van Femina.
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Jessy Snip
- j.snip@cmostamm.nl
- 06 460 814 44
- Imke Oosting
- i.oosting@cmostamm.nl
- 06 83 56 90 63