Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Laaggeletterdheid is overal en komt voor in alle lagen van de bevolking.

CMO STAMM nieuwe bondgenoot voor geletterd Drenthe

3 mei 2017

7 april jongstleden zette CMO STAMM tijdens een miniconferentie vol overtuiging haar handtekening op het convenant ‘Bondgenootschap voor Geletterdheid Drenthe’. Samen met de andere Bondgenoten willen wij laaggeletterdheid in de Provincie Drenthe voorkomen en waar mogelijk verminderen. Tijdens de conferentie kregen huidige en nieuwe bondgenoten praktische handvatten om laaggeletterden te benaderen en te motiveren om taallessen te volgen.

Taboe

Laaggeletterdheid is overal en komt voor in alle lagen van de bevolking. Op laaggeletterdheid rust een taboe. Het bespreekbaar maken van deze taalproblemen is lastig. Voor laaggeletterden zelf, omdat zij zich schamen en het probleem vaak verbergen. En de omgeving weet vaak niet dat iemand taalproblemen heeft. Het vergroten van het bewustzijn is daarom aan de orde, evenals het opmerken van de signalen en het bespreekbaar maken van het onderwerp.

Aanpak

Oplossen van laaggeletterdheid lijkt betrekkelijk eenvoudig. Volwassenen kunnen immers een taalcursus volgen om hun schrijf- en leesvaardigheid op te vijzelen. Deze oplossing is in de praktijk echter gecompliceerd.

Verminderen van laaggeletterdheid kan worden bereikt door samen bekendheid te geven aan het probleem en laaggeletterden te helpen de weg te vinden naar een taalcursus. En door zorg te dragen voor voldoende formeel én informeel taalonderwijs, dat toegankelijk en betaalbaar is. Laaggeletterdheid voorkomen is de andere kant van de medaille. Daarom zetten bondgenoten zich in om taalplezier bij kinderen en volwassenen te stimuleren.

Verhalenbundel

Zo lanceerden Drentse schrijvers op de miniconferentie een verhalenbundel in makkelijke taal, getiteld Lokale Liefde. In de bundel, uitgegeven door Stichting Lezen & Schrijven, staan herinneringen van laaggeletterden die een cursus volgen in Drenthe. Initiatiefneemster Karin Giphart reikte de eerste exemplaren uit. De verhalen zijn in makkelijke taal en dienen als oefenmateriaal voor cursisten en als inspiratie voor vrijwilligers, docenten of partners.

Meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid in Drenthe of wil je helpen? Doe mee!

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X