Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

december, 2019

13dec15:3018:00CMO STAMM LAB15:30 - 18:00 DNK - De Nieuwe Kolk

Evenement details

Op vrijdag 13 december 2019 organiseren we ons jaarlijkse CMO STAMM LAB met als thema De dynamiek van het wij-zij denken met keynotespreker filosoof Bart Brandsma, expert in depolarisatie.

Programma

 • 15.30 uur  Inloop
 • 16.00 uur
  • Opening door Yvonne Turenhout, directeur-bestuurder
  • Bart Brandsma neemt ons mee in de wereld van (de)polarisatiestrategieën en geeft handvatten voor een nieuwe aanpak
  • Reflectie tijdens de lezing door bestuurders uit de regio
 • 17.15 uur  Afsluiting
 • 17.30 uur  Borrel en de mogelijkheid om na te praten met Bart Brandsma
 • 18.00 uur  Einde

Inhoud

We zien steeds scherpere polarisaties in onze samenleving. Een uitdaging voor veel bestuurders en professionals. Welke strategie kun je effectief inzetten bij polarisatie? Voor het antwoord op deze vraag is het zaak de wij-zij dynamiek te begrijpen en game changers op het juiste moment in te zetten. Als eerste; weten hoe het werkt. Wat zijn eigenlijk de basiswetten, wat zijn de rollen, en hoe verander je ‘het spel’.

Wij-zij denken komt in tal van vormen voor. De elite versus het ‘gewone’ volk, voor of tegen zwarte piet, de randstad tegenover het noorden, ‘die uit de stad’ en ‘die van het platteland’. Ook het klimaatbeleid en de energietransitie hebben alles in zich om een maatschappelijke splijtzwam te worden. Sommige inwoners vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan, anderen vinden dat de kosten van de klimaatmaatregelen inwoners op te hoge kosten jagen en de omgeving onleefbaar maken. Staan we vooral tegenover elkaar en komen we geen stap verder in het overbruggen van tegenstellingen? Of is er een aanlokkelijker perspectief?

Bart Brandsma neemt ons mee in de wereld van (de)polarisatiestrategieën en geeft handvatten voor een nieuwe aanpak. Aansluitend reflecteren bestuurders uit de regio op de lezing.

Wie is Bart Brandsma?
Bart Brandsma (1967) werkt in Europa als consultant en biedt trainingen vanuit het Denkkader Polarisatie, dat hij als filosoof ontwikkelde. Zijn werk is beproefd in de praktijk. Hij werkt met burgemeesters, bestuurders, politie, officieren van justitie, scholen, sociaal werkers, gevangenissen, radicaliserings- en terrorisme-experts… al diegenen die op het juiste moment in ‘het midden’ kunnen staan.

Genodigden ontvangen de uitnodiging met de mogelijkheid zich aan te melden.

Tijd

(Vrijdag) 15:30 - 18:00

Locatie

DNK - De Nieuwe Kolk

Weiersstraat 1 9401 ET Assen

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X