Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

april, 2023

05apr14:0017:30Drentse Onderwijsdag14:00 - 17:30 Volta, De Omloop 5 in Beilen

Evenement details

De Vereniging van Drentse Gemeenten, de provincie Drenthe en de Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit nodigen bestuurders van gemeenten en het onderwijs, beleidsmedewerkers, leerkrachten, docenten en pedagogisch medewerkers uit voor de jaarlijkse Onderwijsdag met het thema Armoede en laaggeletterdheid: wat kan de leerkracht doen? 

Wanneer: woensdag 5 april 2023
Tijd: 14.00 – 17.30 uur, inloop vanaf 13.30 uur
Locatie: Volta, De Omloop 5 in Beilen

 

Leren en je ontwikkelen gaan niet vanzelf. De situatie thuis speelt daarbij een rol. Financiële problemen of het laaggeletterd zijn van ouders kunnen belemmerende factoren zijn. Financiële problemen geven stress, waardoor het leren moeilijker gaat. Laaggeletterde ouders zijn minder in staat hun kinderen te ondersteunen. Welke mogelijkheden hebben gemeenten, leerkrachten en pedagogisch medewerkers om dit te signaleren en misschien te compenseren?

De Drentse Onderwijsmonitor en de Armoedemonitor geven zicht op de Drentse situatie. Imke Oosting, onderzoeker bij Trendbureau Drenthe presenteert de recente gegevens en legt een relatie tussen beide.

Hoe signaleer je problemen in de thuissituatie van een leerling en wat kun je daarmee wanneer je merkt dat het niet goed gaat? Hoe maak je armoede of laaggeletterdheid bespreekbaar? Wat zeg je wel of niet in een gesprek met ouders? Interactief regietheater Hetsen en Visschers speelt een oudergesprek. Bij een tweede keer spelen, kunnen de bezoekers het spel stopzetten en suggesties geven hoe je als leerkracht kunt ingaan op de problemen thuis.

Annelies Kassenberg, mede-auteur van “Omgaan met armoede op scholen: een handleiding voor het primair en voortgezet onderwijs”, vertelt wat het betekent op te groeien in armoede. Scholen kunnen armoede niet oplossen, maar kunnen het wel signaleren en bespreekbaar maken, of er in het lesprogramma op ingaan.

Programma

Bekijk of download het programma

Aanmelden

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit.

Tijd

(Woensdag) 14:00 - 17:30

Locatie

Volta, De Omloop 5 in Beilen

Organisator

VDG, Provincie Drenthe en de Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X