Op 18 mei 2017 presenteerden de drie noordelijke discriminatiemeldpunten – Groningen, Fryslân en Drenthe – de Monitor Discriminatie 2016. Ook in 2016 is discriminatie op grond van etnische herkomst en huidskleur de meest voorkomende grond waarover de meeste meldingen worden gedaan. Dit is een reden voor overheden om hier prioriteit aan te geven.
Monitoren van discriminatie
De Monitor Discriminatie 2016 is het tweede gezamenlijke overzicht van discriminatiemeldingen in de drie noordelijke provincies. De monitor geeft een beeld van de meldingen van ongelijke behandeling die in 2016 zijn binnengekomen bij het Discriminatie Meldpunt Drenthe, het Discriminatie Meldpunt Tumba en het Meldpunt Discriminatie Groningen en bij de Politie-eenheid Noord-Nederland.
Daarnaast geeft de monitor ook een beschrijving van de werkzaamheden van de anti-discriminatievoorzieningen met veel expertise en aandacht voor de bewustwording van discriminatie in uw gemeente.
Toename aantal meldingen bij meldpunten discriminatie
Het aantal meldingen van discriminatie bij de Meldpunten Discriminatie laten een kleine stijging zien ten opzichte van 2015 (+2,7%), de registraties bij de politie Eenheid Noord-Nederland zijn daarentegen fors gedaald (-20,8 %). Deze stijging en daling komen overeen met het landelijke beeld (stijging van 4% bij de Meldpunten en een daling van 22% bij de politie). De oorzaak van deze daling laat zich moeilijk verklaren.
Onder registratie
De aantallen en de toe- en afnames zeggen weinig over hoeveel discriminatie in werkelijkheid voorkomt. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau toont aan dat 1 op de 4 mensen discriminatie ervaart. Het is daarnaast bekend dat de meeste mensen die discriminatie ervaren daarvan geen melding doen. De Meldpunten Discriminatie werken hard aan het vergroten van de meldingsbereidheid.
Etnische discriminatie nog altijd de meest voorkomende grond
Nog altijd is discriminatie op grond van etnische herkomst en huidskleur de meest voorkomende grond waarover de Meldpunten en de politie zowel landelijk als regionaal in Noord-Nederland de meeste meldingen ontvangen (bij de Meldpunten 40% van het totaal en bij de politie 30% van het totaal). Om oog te houden voor deze hardnekkige vorm van discriminatie is alertheid vereist. De Meldpunten verzorgen trainingen die deze alertheid op discriminatie onder de aandacht brengen.
Preventie
Scholen en docenten hebben ook in 2016 opnieuw hun behoefte geuit aan ondersteuning bij het voorkomen van polarisatie in de klas, met name op thema’s vluchtelingen, racisme, seksuele gerichtheid en antisemitisme.