Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De toename zien we als is een positief signaal voor de naamsbekendheid van het meldpunt en de meldingsbereidheid onder burgers.

Mini-monitor Meldpunt Discriminatie Drenthe

26 maart 2015

Steeds meer burgers weten de weg naar het Meldpunt Discriminatie Drenthe (MDD) te vinden. Het Meldpunt Discriminatie Drenthe is een laagdrempelige onafhankelijke organisatie waar je in geval van discriminatie terecht kan voor advies en begeleiding.

Het MDD publiceert de jaarlijkse mini-monitor nu op 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het aantal meldingen van discriminatie in Drenthe blijkt toegenomen van 137 in 2013 naar 188 in 2014, dit is een stijging van bijna 40% (37,2%). Het  betreft meldingen bij de politie en het MDD samen.  De toename zien we als is een positief signaal voor de naamsbekendheid van het meldpunt en de meldingsbereidheid onder burgers. Helaas  melden de meeste mensen die discriminatie ervaren (nog) niet. Met ander woorden: dit aantal zegt weinig over hoeveel discriminatie in werkelijkheid voorkomt.

Grond, aard en maatschappelijk terrein

Toch kan er wel iets gezegd worden over de meldingen die wél gedaan zijn, zeker wanneer we dat plaatsen in het groter geheel. Ook het landelijke trendrapport “kerncijfers 2012-2014” is net deze week uitgekomen. Zoals elk jaar blijkt het grootste aantal meldingen op grond van ras (47%). Dit beeld komt overeen met de landelijke cijfers.
De gronden ‘godsdienst’ en ‘seksuele gerichtheid’ staan in Drenthe op de gezamenlijke tweede plaats (12%).
Kijken we naar de aard van de discriminatie dan blijkt het meestal te gaan om vijandige bejegening (41%) landelijk zelfs (68%). Op het maatschappelijk terrein blijkt in Drenthe ‘openbare ruimte’ met ‘buurt/wijk’ op de gezamenlijke eerste plaats te staan (beiden 20%) en arbeidsmarkt op de 2e plaats (15%). Landelijk gezien staat met stip op 1 publieke/politieke opinie (51%) voornamelijk door meldingen vanwege uitspraken van dhr. Wilders. Op de tweede plaatst staat ook landelijk de arbeidsmarkt (15%).

Maak het verschil en meld wel!

Heeft u discriminatie ervaren, bent u er getuige van (geweest), heeft u vragen of wilt u anoniem melden? Zonder uw melding geen aanpak! Mail via www.discriminatie.nl, download de  gratis app ‘discriminatiemelden’ of bel 06 135 748 87.

 

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X